Αθήνα

25.82°C
Clear Sky Humidity: 61%
Wind: ENE at 2.68 M/S
24.92°C / 33.51°C
24.62°C / 35.43°C
26.62°C / 36.2°C
25.56°C / 33.53°C

ΝΕΑ

Για προσκύνημα στον Πανορμίτη, τον προστάτη της Δωδεκανήσου

Οδοιπορικό στην Ιερά Μονή του Αρχάγγελου Μιχαήλ στη Σύμη - Γράφει ο Μιχάλης Χάνδακας 


Η επιλογή της Σύμης για το οδοιπορικό μας δεν έγινε τυχαία αλλά στοχευμένα. Ο προορισμός μας ήταν εξ αρχής η Μονή του Αρχάγγελου Μιχαήλ του Πανορμίτη. Πολιούχος της Σύμης, προστάτης της Δωδεκανήσου και παραστάτης των ναυτικών και των σφουγγαράδων. Ετσι, επιβιβαστήκαμε στο πολυτελές Blue Star Patmos και ταξιδέψαμε 255 μίλια για να επισκεφθούμε το μοναστήρι, να προσκυνήσουμε τη Χάρη του αλλά και ν'ακούσουμε από πρώτο χέρι τα αμέτρητα θαύματά του.


Με το που μπήκαμε στο πλοίο αφεθήκαμε στις ανέσεις του. Το χαμογελαστό πλήρωμα μας οδήγησε στην πολυτελή καμπίνα που επιβάλλεται για τους ταξιδιώτες καθώς το ταξίδι είναι μακρύ, αν και η παραμονή στα πληθωρικά σαλόνια του είναι εξίσου άνετη. Εφτασαν ξημερώματα όταν η πλώρη του πλοίου έκανε την εμφάνισή της στο λιμάνι. Το ρολόι έδειχνε περίπου τέσσερις. Παρά το σκοτάδι, η ομορφιά του νησιού σου έκοβε την ανάσα. Τα διάσπαρτα φώτα που φεγγοβολούσαν σαν φαναράκια στις πλαγιές γαλήνευαν την ψυχή σου, η θαλασσινή αύρα πλημμύριζε τις αισθήσεις σου.
Με το πρώτο φως της ημέρας αντικρίσαμε τις αμέτρητες ομορφιές του νησιού που διανθίζονταν από τα χρώματα των σπιτιών, τις μυρωδιές που ξεμυτίζαν από τα ανοιχτά παράθυρα, τον ήχο από τις μηχανές των ψαροκάικων που επέστρεφαν από το ολονύχτιο ψάρεμα.
Αντισταθήκαμε στους πειρασμούς των αισθήσεων και ξεκινήσαμε πρωί - πρωί για το νοτιότερο, δυτικό άκρο του νησιού και για το Μοναστήρι του Ταξιάρχη που βρίσκεται στον κόλπο του Πανόρμου της Σύμης. Η Μονή χτισμένη σε βενετσιάνικο στυλ, ορθώνεται μπροστά στη θάλασσα από τον 15ο αιώνα. Το πανύψηλο καμπαναριό που θυμίζει το καμπαναριό της Μονής Ζαγκόρσκ, κοντά στη Μόσχα, δεσπόζει επιβλητικό μαγνητίζοντας τους προσκυνητές από μακριά, δείχνοντάς τους τον δρόμο για τον Πανορμίτη. Η θαυματουργή ασημένια εικόνα του Ταξιάρχη που φιλοτεχνήθηκε το 1724 από τον τεχνίτη Ιωάννη τον Πελοποννήσιο και βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του ναού, προκαλεί δέος. Νιώσαμε να μας διαπερνά μια ανατριχίλα προσκυνώντας και ασπάζοντας την ιερή εικόνα.
Ενώ απαθανατίζαμε στον φωτογραφικό φακό το εξωτερικό της Μονής, τον περιβάλλοντα χώρο και το μαγευτικό τοπίο, η παρουσία ενός μοναχού μάς κέντρισε το ενδιαφέρον. Με το χαμόγελο στο πρόσωπο και χωρίς προσποιητή ευγένεια έδινε οδηγίες στους εργάτες που είχαν επιφορτιστεί με τις ετήσιες επισκευές στο μοναστήρι. Ηταν ο ηγούμενος, ο πατέρας Αντώνιος. Ενας άνθρωπος πνευματικά προικισμένος και θεοσταλμένος για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Ο πατέρας Αντώνιος μας υποδέχθηκε με θέρμη, και με το βλέμμα στραμμένο στον Πανορμίτη μας μίλησε για αρκετή ώρα. Τον ρωτήσαμε για τους προσκυνητές που χρόνο με τον χρόνο πληθαίνουν αλλά και για τα τάματα που κομίζουν ακόμα και από χώρες του εξωτερικού μόνο και μόνο για να ευχαριστήσουν τον Αρχάγγελο.
"Ο προσκυνητής νιώθει αμέσως μόλις αντικρίσει τον Πανορμίτη είτε μπαίνοντας από το λιμάνι είτε οδικώς, μια ηρεμία, γαλήνη στην ψυχή και παράλληλα έναν ενθουσιασμό. Του δίνει δύναμη και του λέει "Εγώ είμαι εδώ". Κι όντως εδώ είναι. Αυτός κάνει κουμάντο και όχι ο ηγούμενος. Εγώ απλά τον διακονώ. Εκείνος οδηγεί τα βήματα όλων μας και αυτό που θέλει να γίνει θα γίνει. Είναι μεγάλη ευλογία να είναι στον Αρχάγγελο. Ηρεμεί την ψυχή τους. Είναι η προστασία τους, η ασπίδα τους. Ο,τι θέλει ο καθένας να ζητήσει για τον εαυτό του, για το πρόβλημά του, πρέπει να το ζητά με πίστη".
Ο ηγούμενος μας διηγήθηκε το θαύμα που έζησε όταν ήταν ο ίδιος στην ανάνηψη μετά από μία χειρουργική επέμβαση. "Ανοιξα τα μάτια και είδα απέναντι την εικόνα Του. Το πρώτο πράγμα που είδα. Ηταν η εικόνα την οποία είχα στείλει πριν από δύο χρόνια σε έναν γιατρό αναισθησιολόγο στο 401, για ένα παιδί που χειρουργήθηκε και είχε περάσει από δω. Ο Αρχάγγελος είναι εδώ και για όλους. Οσοι επικαλούνται τη Χάρη του να είστε σίγουροι ότι θα την έχουν. Η Χάρη του Αρχαγγέλου δεν οριοθετείται σε κάποια σημεία που λέγονται θαύματα. Θαυματουργεί παντού και πάντοτε. Οι προσκυνητές που έρχονται, περίπου το 70% είναι για να τον ευχαριστήσουν για κάτι που έλαβαν και το υπόλοιπο ποσοστό για να τον παρακαλέσουν προκειμένου να λάβουν. Προχθές είχαμε έναν προσκυνητή από την Ιταλία, ο οποίος δεν είναι ορθόδοξος. Είναι Ρωμαιοκαθολικός. Ηρθε από την Μπολόνια στη Ρόδο. Πέρασε στη Σύμη κι έμεινε ένα βράδυ εδώ. Προσευχήθηκε και έφυγε πριν από λίγο για τη χώρα του. Είναι τεράστιο το μέγεθος και η δύναμη που δίνει η χάρη του στις ψυχές μας. Η Μονή του Πανορμίτη είναι ο χώρος που όταν έρθεις μόνο ανάπαυση βρίσκεις. Στις δύσκολες μέρες που περνάμε στον κόσμο της βοής, της ταλαιπωρίας, της ψυχικής κούρασης, στην καθημερινότητα με τα πολλά σύνθετα προβλήματα, εδώ ξεφεύγεις".
Ο πατέρας Αντώνιος ήρθε από ένα κοσμοπολίτικο όπως είπε, μέρος όπου ζούσε 43 χρόνια. Τη Ρόδο. Οταν αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στον Πανορμίτη σκεφτόταν αν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει ζώντας σε αυτόν εδώ τον χώρο. "Επί 6 χρόνια που βρίσκομαι εδώ, ούτε μια μέρα δεν ένιωσα την ανάγκη να βρεθώ κάπου αλλού. Οχι μόνο στη Ρόδο αλλά οπουδήποτε. Με καλύπτει, με γεμίζει, μου αναπαράγει τη δύναμη καθημερινά" τόνισε πείθοντάς μας ότι έτσι ακριβώς είναι.
Το μοναστήρι στεγάζει δύο μουσεία. Στο πρώτο εκτίθεται μια πλούσια συλλογή εκκλησιαστικής τέχνης με αρχιερατικά, λειτουργικά αντικείμενα, ασημένιες εικόνες και ρωσικούς επιτάφιους ενώ στο δεύτερο μπορεί κανείς να δει δείγματα τοπικής λαογραφίας σχετικά με την αλιεία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Υπάρχει επίσης, μια βιβλιοθήκη με βυζαντινά χειρόγραφα και εκδόσεις με εκκλησιαστικό, ιστορικό και φιλολογικό περιεχόμενο καθώς και μια συλλογή από πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν την περιοχή, το μοναστήρι και τα παρεκκλήσια του.
Φεύγοντας από τη Μονή νιώσαμε την ηρεμία και την ευλογία που λάβαμε αυτές τις λίγες ώρες της επίσκεψής μας. Μαζί με την ευχή του, μας έδωσε και λάδι από το καντήλι που καίει νυχθημερόν μπροστά στην εικόνα του Αρχάγγελου. Ο πατέρας Αντώνιος μας ευχήθηκε να μας αξιώσει ο Θεός να ξαναεπισκεφθούμε τον θαυματουργό Πανορμίτη και το πανέμορφο νησί τους. Το εκλάβαμε ως μια ανοιχτή πρόσκληση που θα μας παρακινήσει ίσως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη να καταφέρουμε να ταξιδέψουμε για τη Σύμη συμπαρασύροντας και αναγνώστες της εφημερίδας μας που το 'χουν τάμα να προσκυνήσουν τον Ταξιάρχη.
Ωστόσο, η Σύμη δεν προσφέρεται μόνο για προσκύνημα. Αποτελεί τουριστικό προορισμό για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η αρχιτεκτονική της με τα μεγάλα νεοκλασικά σπίτια του Γιαλού που έχουν αναστηλωθεί, οι μαγευτικές ακτές της, οι γραφικοί κολπίσκοι και οι όρμοι, η εκπληκτική βλάστηση στα ορεινά είναι οι επιπλέον λόγοι για να την επισκεφθείς για διακοπές.
Εξαιρετική πρόταση για διαμονή αποτελούν τα δωμάτια του Symi Holidays. Ανετα, ευρύχωρα, με θέα, ησυχία, ιδανικά για να ξεκουραστείς. Πολύ κοντά βρίσκεται και η "Νεράιδα" η ψαροταβέρνα της οικογένειας Μεγαλούδη, με ό,τι πιο εκλεκτό έχει η Σύμη. Ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, με το συμιακό γαριδάκι να πρωταγωνιστεί ανάμεσα σε άλλα εκλεκτά πιάτα, σε κάθε τραπέζι. Η φιλόξενη οικογένεια της "Νεράιδας" φροντίζει κάθε φορά ώστε ο επισκέπτης να φύγει ενθουσιασμένος όπως φεύγαμε κι εμείς μετά από κάθε γεύμα.
Οποιος θέλει να δει τις ομορφιές του νησιού περιμετρικά, από την πλευρά της θάλασσας, που δε θα μπορούσε να προσεγγίσει με άλλο τρόπο λόγω δύσβατων ή απροσπέλαστων σημείων, δεν έχει παρά να επιβιβαστεί στο παραδοσιακό σκάφος του victorminas.gr. Μια βόλτα με το σκάφος με ξεναγό τον ίδιο τον "καπετάνιο" ενώ διασχίζει τα ήρεμα νερά, είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη!


Ευχαριστούμε: -Την Blue Star του Ομίλου "Αttica Group" για το άνετο και ασφαλές ταξίδι και το ευγενικό πλήρωμα του πλοίου Blue Star Patmos. - Το symiholidays.gr και τον κο Στέφανο Στεφανάκη για την άριστη φιλοξενία. - Την ψαροταβέρνα "Νεράιδα" για τα εκλεκτά γεύματα και την άψογη περιποίηση. - Το victorminas.gr και τον κο Γιώργο Τσαβαρή για την ευχάριστη ξενάγηση.

 

Κάθε Τρίτη σε όλα

τα περίπτερα, σε

όλη την Ελλάδα με

την Ελεύθερη Ώρα.

Please fill the required field.