Αθήνα

25.82°C
Clear Sky Humidity: 61%
Wind: ENE at 2.68 M/S
24.92°C / 33.51°C
24.62°C / 35.43°C
26.62°C / 36.2°C
25.56°C / 33.53°C

ΝΕΑ

Νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες οι αξιώσεις για τις γερμανικές οφειλές

Νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες οι αξιώσεις για τις γερμανικές οφειλές

Συνέδριο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά με τη συμμετοχή του Προκόπη Παυλόπουλου -

Οι γερμανικές οφειλές από τις ναζιστικές θηριωδίες κατά τη διάρκεια της κατοχής ήταν το θέμα του συνεδρίου που διεξήχθη στο Δημοτικό Θέατρο με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και συνδιοργανωτή τον Δήμο, 80 χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από το ναζιστικό-φασιστικό ζυγό.
Στο συνέδριο, συμμετείχε ως εισηγητής ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ομιλητές ήταν, μεταξύ άλλων, οι Δήμαρχοι των «μαρτυρικών» πόλεων, Διστόμου Γιάννης Σταθάς, Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, καθώς και πλήθος έγκριτων νομικών, καθηγητών και δικηγόρων. Χαιρετισμό της γερμανίδας δικηγόρου Gabrielle Heinecke (νομική ομάδα ΔΙΣΤΟΜΟ-ΑΜΒΟΥΡΓΟ) ανέγνωσε ο δικηγόρος Αθηνών Vangelis Evangelidis. Συντονιστής ήταν ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Ηλίας Κλάππας.
Ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός, Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε στην αναιτιολόγητη στάση της Κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας που επιμένει ν’ αγνοεί όλα τα πλήρως τεκμηριωμένα, νομικά επιχειρήματα. "Ερχεται σε κραυγαλέα αντίθεση και προς την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Νομιμότητα. Επιπλέον, η άρνηση αυτή είναι άκρως αντιφατική και υποκριτική, αφού δεν είναι νοητό και αποδεκτό, από πλευράς συνεπούς διεθνούς συμπεριφοράς, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας από τη μια πλευρά να επιχειρεί, σε πολλές περιπτώσεις, να «παραδώσει μαθήματα» σεβασμού, εκ μέρους άλλων Κρατών, της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας. Και, από την άλλη, ν’ αρνείται τη συμμόρφωσή της προς αυτές, όταν μάλιστα πρόκειται για θύματα και ζημίες προερχόμενες από το εφιαλτικό ναζιστικό της παρελθόν, το οποίο έχει, δημοσίως και διεθνώς, καταδικάσει και αποκηρύξει με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο. Υπό τις συνθήκες αυτές είναι βέβαιο ότι με την προαναφερόμενη συμπεριφορά της η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας υποσκάπτει, «εκ των έσω», την αξιοπιστία της και το κύρος της, σ’ Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο. Όπως είναι λοιπόν αυτονόητο, η Ελλάδα δεν αποδέχεται, ούτε πρόκειται ν’ αποδεχθεί, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, την άρνηση αυτή. Πράγμα που σημαίνει ότι θα επανέλθει εν προκειμένω, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έκταση και έμφαση στα νομικά -και όχι μόνο- επιχειρήματά της.»


Γ. Μώραλης
«Οι θηριωδίες των Ναζιστών, όχι μόνο στις «μαρτυρικές» πόλεις, στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο, στη Βιάννο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, δεν μπορούν να ξεχαστούν" τόνισε ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: "Όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν μπορεί το θέμα αυτό να «παραγραφεί», όπως δεν έχει παραγραφεί από το συλλογικό υποσυνείδητο των ανθρώπων στις πόλεις και τα χωριά που βίωσαν αυτές τις θηριωδίες.Οι αποζημιώσεις θα είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι τέτοιου είδους αποτρόπαιες πρακτικές είναι όνειδος για την πολιτισμένη ανθρωπότητα και δεν πρέπει να μείνουν νομικά «ατιμώρητες».

Ηλ. Κλάππας
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλίας Κλάππας σημείωσε ότι «το θέμα δεν είναι μόνο ιστορικό, δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά είναι κυρίως ένα ζήτημα δικαιοσύνης για τον Ελληνικό λαό και νομιμότητας για τη διεθνή κοινότητα. Ο όρος «γερμανικές οφειλές» περιλαμβάνει τέσσερα διαφορετικά πράγματα: την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, τις πολεμικές επανορθώσεις που οφείλονται στη χώρα για τις καταστροφές στις υποδομές, τις εγκαταστάσεις κ.ά, τις πολεμικές αποζημιώσεις για τους ιδιώτες, για τα θύματα και τις οικογένειές τους, καθώς και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και εκκλησιαστικών κειμηλίων».    
Συνδιοργανωτές του συνεδρίου ήταν επίσης, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), οι Δήμοι Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Καλαβρύτων και Βιάννου, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Λειβαδιάς, Καλαβρύτων και Ηρακλείου, το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών περιόδου 1940-1945 «Ελληνικά Ολοκαυτώματα» και η Πανελλήνια Ένωση Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.

Κάθε Τρίτη σε όλα

τα περίπτερα, σε

όλη την Ελλάδα με

την Ελεύθερη Ώρα.

Please fill the required field.