"Η κρουαζιέρα απειλεί σοβαρά την ποιότητα ζωής στην πόλη" προειδοποιεί ο Γιώργος Γαβρίλης
Η κρουαζιέρα υποβαθμίζει επικίνδυνα την ποιότητα ζωής στην Πειραιά, αυξάνοντας την κίνηση τροχοφόρων στο ήδη επιβαρυμένο οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η δημοτική παράταξη του Γιώργου Γαβρίλη, "Αλλάζουμε τον Πειραιά για Ολους και Ολες" την Κυριακή 11/5, η κίνηση των οχημάτων στους δρόμους της πόλης του Πειραιά για την εξυπηρέτηση των επιβατών τριών κρουαζιερόπλοιων, αποτυπώνουν το μέγεθος του κυκλοφοριακού και των συνεπειών του (ηχορύπανση και ατμοσφαιρική ρύπανση).
Συγκεκριμένα, μόνο για τρία κρουαζιερόπλοια («Majestic Princess» και «Resilient Lady» στο «Λιοντάρι» και «Marella Explorer» στην πύλη Ε11) διακινήθηκαν τουλάχιστον 5.000 ταξί, που έκαναν σχεδόν 10.000 διαδρομές (αναχώρηση- επιστροφή), 42 πούλμαν, με τουλάχιστον 112 διαδρομές, επτά 20αρια πούλμαν με 75 διαδρομές και 24 διώροφα τουριστικά λεωφορεία (hop on - hop off) με 96 διαδρομές!
"Από όλη αυτή την κίνηση, που προστίθεται στην κυκλοφορία του επιβατικού λιμανιού τι μένει στον Πειραιά, εκτός από την όχληση; Υπάρχει όφελος για την πόλη;" τονίζει ο επικεφαλής Γιώργος Γαβρίλης προσθέτοντας ότι κατά τις συναντήσεις δημοσίων σχέσεων του ΟΛΠ/ Cosco με τον υπουργό Ναυτιλίας ή με τη δημοτική αρχή δεν έγινε συζήτηση για αυτά τα θέματα, επιβεβαιώνοντας την επιλογή της Cosco να αναπτύσσει χωρίς όρια και όρους τη δραστηριότητά της αδιαφορώντας για την πόλη.
"Ωστόσο, η πόλη και οι πολίτες δε θα μείνουν αδρανείς στη μετατροπή του Πειραιά σε ένα… κέντρο διερχομένων" διαμηνύει ο κος Γαβρίλης κάνοντας γνωστό ότι η παράταξη «Αλλάζουμε τον Πειραιά για Όλους και Όλες» ετοιμάζει διαδοχικές ενέργειες με στόχο:
1) Να εξεταστούν εναλλακτικές διαδρομές από και προς το λιμάνι για τη μετακίνηση των επιβατών προς το κέντρο της Αθήνας.
2) Να δρομολογηθούν, επιτέλους, μεγάλα αναγκαία έργα, όπως η υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ στην είσοδο του Πειραιά και η εντός του λιμανιού σύνδεση της περιοχής της κρουαζιέρας με τους σταθμούς του μετρό και του τραμ.
3) Να ρυθμιστεί ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων, που θα προσεγγίζουν, με βάση τις δυνατότητες εξυπηρέτησης της πόλης, όπως έγινε στη Βαρκελώνη, στη Βενετία, στη Μασσαλία και στο Άμστερνταμ.
Θυμίζουμε τα λόγια του αείμνηστου αντιδημάρχου Βασίλη Βουράκη που ουκ ολίγες φορές είχε επισημάνει μέσα στην αίθουσα του Δυημοτικού Συμβουλίου ότι οι τουρίστες έρχονται στον Πειραιά για ν'αφήσουν τη σκόνη τους. Τρεις δεκαετίες μετά τίποτα δεν έχει αλλάξει.